miercuri, 25 martie 2020

11 trucuri uimitoare pentru combaterea dușmănoasei plictiseli

Hello! Cum mai sunteți? Pentru astăzi m-am gândit să vin în întâmpinarea voastră cu câteva trucuri și sugestii pentru combaterea plictiselii. Este o perioadă foarte nasoală în care cel mai probabil fie lucrăm de acasă fie am fost trimiși în șomaj tehnic, puține fiind domeniile în care mai e posibil să lucrăm de la locul de muncă și astfel să mai interacționăm cu oamenii. Asta face ca eu să încerc să îmi pun creierii la lucru și să vă las câteva idei de a vă petrece timpul acasă care pare a fi puțintel cam mult la dispoziție pentru a nu vă plictisi. Voi încerca să ofer variante pentru mai multe grupe de vârstă acolo unde, desigur, este posibil.

1. Fă curățenie generală
Chiar dacă ești părinte, persoană mai în vârstă sau minor, fă curățenie. Ca și adult / părinte, bănuiesc că mai mereu nu ai timpul necesar să faci curățenie generală așa cum ți-ai dori să faci. Acum ai destul timp la dispoziție să faci acest lucru, iar dacă nu locuiești singur, poți să-i implici și pe ceilalți în această activitate. Șterge și spală (acolo unde este posibil, că doar n-o să speli cărțile de beletristică sau, mai rău, caietele din care ar trebui să învețe copilul tău pentru capacitate / bacalaureat) de praf toate acele lucruri din vitrine: bibelouri, seturi de cănițe, farfurii, cărți, instrumente de scris, poate caiete etc. Încearcă să ștergi și rafturile / sertarele din mobila pe care o deții. Dacă poți, ia draperiile și perdelele jos și spală-le și pe acestea. Spală rând pe rând și păturile pe care le ai. De asemenea, spală în prealabil și hainele de vară pe care le deții. Dă cu aspiratorul și spală podelele.

2. Declutter
Aici nu știu cum să traduc termenul. Ceea ce vreau să spun cu englezismul de sus e să treci prin toate posesiunile pe care le ai și vezi ce merită să păstrezi și ce nu. Treci prin toate cărțile și caietele pe care le ai, meditează ce ar trebui să ții și ce pleacă. Caietele goale și cărțile bune pe care le dorești plecate le poți strânge într-o cutie ca să le donezi. Cele consumate sau într-o stare deplorabilă ți-aș recomanda să le trimiți la un centru de colectare sau un tonomat de reciclare care să-ți și dea ceva bănuți pentru maculatură. Treci prin toate hainele pe care le deții. Dacă ai ceva în stare bună de care vrei să scapi, pune-le în cutia de donații, alții se vor bucura. Dacă ești copil, trece prin jucăriile pe care le ai. Știu că ții la toate, dar dacă ai jucării de care nu te-ai atins în ultimul an și nu ai frați cu destui ani mai mici pentru care să le păstrezi, îmi pare rău să-ți spun dar e timpul să te desparți de aceste jucării. Îți mai amintești cum te-ai simțit când ai primit acele jucării? Poți face un alt copil fără posibilități să se simtă la fel dăruindu-i jucăriile tale pe care nu le mai folosești. Pune jucăriile acestea de dăruit în sau lângă cutia de donații a părinților tăi.

3. Citește
Ai avut mereu acele cărți pe care le-ai cumpărat deoarece ți-ai dorit să le citești și numai n-ai mai avut timp de ele? Ei bine, acum e timpul să le citești. Am aici o listă de cărți ce merită citite dacă vrei să o consulți; de asemenea, am și secțiunea de cartea săptămânii unde am publicat câteva recenzii de cărți de-a lungul timpului, dacă dorești să le consulți și pe acestea. Dacă ești încă la școală și ți s-au dat niște cărți de citit ca lectură obligatorie dar nu le-ai citit deoarece vara a fost frumoasă, ai fost mai mereu pe afară, ai mers în excursii / vacanțe sau la bunici, iar când, în sfârșit, mai dădeai pe acasă te scoteau prietenii pe afară, acuma e momentul perfect să revii în forță cu acele lecturi. Nu doar le citi, încearcă să-ți faci din timp povestirile / rezumatele la aceste lecturi, plus niște fișe de lectură / fișe de personaje: scoate niște scurte paragrafe pe care le consideri importante pentru acțiune sau pentru descrierea personajului. Dacă îți mai rămâne ceva timp la dispoziție, poate reușești să mai citești ceva din literatura universală care face parte din același curent literar, asta te va scoate în evidență în ochii profesorului, dar într-un sens pozitiv, poate chiar te vei pricopsi cu cel puțin o notă mare (iar dacă ai situație de corigență la limba română ți-ar prinde bine o notă de cel puțin 8, crede-mă). 

4. Fă-ți din urmă temele
Acest punct se adresează elevilor și studenților, dar credeți-mă că se scoate. Dacă știi că ai rămas în urmă cu temele sau ai avut de făcut niște variante de BAC de la sfârșitul clasei trecute încoace dar nu le-ai făcut din aceleași motive pentru care nici n-ai citit lecturile obligatorii, acum e momentul să ți le faci. Pune-te și fă variante de BAC la materiile la care dai această testare, gen română, eventual limbă maternă dacă e cazul, matematică / istorie plus proba la alegere. Nimeni nu-ți cere să faci suta de variante pentru fiecare probă, dar măcar câteva pentru fiecare materie, chiar merită să faci asta; poate convingi măcar un cadru didactic să-ți dea o notă mare pentru efortul depus în evoluția ta academică. 

5. Învață lucruri / abilități noi
Aici intră, în primul rând, lucrurile sau noțiunile predate în școală dar pe care niciodată nu le-ai putut învăța. Cu toții avem acele materii pe care nu le-am putut niciodată înțelege. Pentru mine au fost fizica și apoi chimia. Surprinzător, nu? Și asta având în vedere că eu am fost la profil real (specializarea de științele naturii / biochimie) pe tot parcursul liceului. Și am de gând să vă las mai jos câteva sugestii de surse de reexplicare a câtorva noțiuni de liceu, poate vă ajută punctual pe unii iar pe alții îi vor ajuta ca punct de plecare pentru ce au ei nevoie:
            Legile lui Newton: aici
            Electricitate: aici  și aici
            Integrale nedefinite: aici și aici
            Integrale definite: aici
            Derivare: aici
            Polinoame: aici și aici
            Chimie organică: aici
            Curente literare: aici, romantism
            Autori: Goethe, Joyce, Voltaire, Dostoyevsky, Kafka, Woolf, Austen, Dickens, Tolstoy
De asemenea, poți să te apuci să înveți lucruri noi despre domeniul tău de activitate sau chiar poți să înveți lucruri noi care să se concretizeze în schimbarea domeniului de activitate. Acum, când avem la dispoziție atât de multe resurse gratuite e mai ușor ca niciodată să ne schimbăm meseria pe care o prestăm; iar în multe cazuri, ai putea avea nevoie doar de un pfa ca să poți presta meseria respectivă.

6. Învață să gătești
Te-ai plâns întotdeauna că nu știi să gătești sau că nu ai timp să gătești? Plus c-ai luat destule kilograme în plus deoarece mâncai cum nu trebuie? Uite aici o perioadă numai bună pentru a te pune pe picioare. Poți învăța să gătești de la zero chiar dacă habar n-ai nici cum să ungi o felie de pâine cu unt / margarină. De asemenea, dacă te descurci cât de cât cu gătitul, dar tot ce știi să gătești îți ia ore în șir din viață, ai putea încerca să învețe rețete care să nu-ți ia mai mult de 20 de minute ca și gătire plus pregătire. Ai putea să îi urmărești pe Jamie Oliver sau Gordon Ramsey pentru început. Sau uită-te la Paprika TV.

7. Uită-te la seriale / filme
Ai vrut întotdeauna să vezi niște filme sau seriale anume dar niciodată nu ai avut timpul necesar? Acum chiar ai tot timpul din lume să le vizionezi. Și ca să-ți dau o listă de lucruri pe care să le urmărești:
  • Arrow
  • Ford v Ferrari
  • Rush (cel cu Chris Hemsworth)
  • filmele din universul Avenger
  • filmele din seria Fast & Furious
  • Pride and Prejudice (cu Keira Knightley)
  • Pirații din Caraibe cu Johnny Depp
  • Angels & Demons, DaVinci Code, Inferno
  • NCIS: LA
  • Gladiatorul
  • Million Dollar Baby
8. Odihnește-te și îngrijește-te
Acum ai oportunitatea de a dormi acea jumătate de oră sau chiar oră întreagă binemeritată. De asemenea, poți să te bucuri de niște băi lungi și calde în care îți aplici și niște măști de fața, măscă sau balsam de păr pe care să le ții pe păr mai mult de cele 2 minute cât îți ia să te speli pe corp. De asemenea, dacă ești genul de persoană care și-ar dori să folosească creme sau tratamente dar nu prea are timp de ele, sau chiar și le-a cumpărat și le-a folosit de maxim 2 ori când și-a adus aminte, acum e timpul să îți faci ordine în produsele de îngrijire, să arunci ce e deja expirat, ce și-a schimbat textura sau mirosul iar pe restul să le iei la terminat rând pe rând.

9. Fă sport acasă
Găsești pe Youtube o grămadă de antrenamente care nu necesită vreun fel de echipament, așa încât tot ce trebuie să faci e să le urmărești.

10. Începe o activitate creativă / găsește-ți un hobby
Prin activitate creativă mă refer aici mai ales la scris. De vreme ce ai vizionat atâtea filme și seriale plus că ai deja la activ câteva cărți proaspăt citite, poți începe să scrii pe un blog despre ele; sau poți să-ți faci un canal de Youtube pe care să povestești puțin despre aceste lucruri. De asemenea, poți începe să scrii ficțiune sau poezii, unde iarăși te poate ajuta blogul ca să devii mai vizibilă. De asemenea poți începe un hobby, cum ar fi tricotatul / croșetatul sau grădinăritul. Nu ai nevoie de o grădină sau curte, ai nevoie doar de niște pervazuri sau un balcon de bloc, plus ghivece / jardiniere & pământ & seminte / bulbi, poate eventual niște suporți pentru ghivece. Poate te descurci la desen sau pictură și îți dedici câteva ore acestor lucruri. Și cu hobby-urile poți veni pe propriul tău blog sau canal de Youtube ca să ai subiecte.

11. Găsește-ți surse suplimentare de venit
Că tot au venit niște vremuri mai dubioase să le numesc, cred că ar ok să vezi dacă nu poți face rost de niște surse alternative de venit. Poate poți vinde acele lucrușoare pe care le-ai tricotat / croșetat. De asemenea, poate ai oportunitatea de a ține contabilitatea primară a cuiva dacă te pricepi. De asemenea, poți scrie editoriale pentru câteva reviste sau să scrii la comandă. Poate înveți să faci web design sau front-end development. Nu uita să investești acești noi bănuți în așa fel încât să se transforme în surse de venit pasiv.


Cam asta a fost petru astăzi, dacă mai aveți alte idei, vă aștept în comentarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu