vineri, 14 august 2020

Lecții până la 28 de ani (III)


Hello! Cum mai sunteți? Pe la începutul anului am început această serie de postări și mi-ar plăcea să o și termin până nu mor aici de bătrânețe, așa că here we go!


Învață mereu ceva nou

Nu te opri din a învăța niciodată. De ce? Nu doar că lucrurile evoluează cu o viteză amețitoare în zilele noastre, dar uneori trebuie să schimbi macazul profesional în viața asta. Iar să te apuci să înveți ceva nou la 55 de ani după ce-ai lâncezit ultimii 30 de ani prostindu-te că nu mai ai de ce să înveți ceva nou este una dintre cele mai mari porcării pe care le-ai putea face. De asemenea, învățând ceva nou, pot să ți se ivească în cale oportunități noi, ți-e mult mai ușor să te reîncadrezi pe piața muncii. Și ce este cel mai important lucru aici, încetinești degradarea neuronală din creier.


E ok să nu-ți dorești copii

Asta este o discuție foarte lungă, dar pe foarte scurt sunt o grămadă de motive pentru a-ți dori sau a nu-ți dori copii, iar asta crede-mă că este foarte normal. De la banalul nu e momentul, trecând prin probleme de sănătate și ajungând la a nu-ți plăcea copiii deloc, sunt atât de multe motive pentru care să nu ai copii, iar toate motivele sunt perfect valide. Tu te cunoști cel mai bine, nimeni n-ar trebui să își permită să îți impună să ai copii.


E ok să-ți schimbi meseria

Este foarte ok și normal să nu stai la primul loc de muncă 45 de ani adică de când ieși de pe băncile școlii până ieși la pensie. Sunt destule motive pentru care să-ți schimbi locul de muncă. De exemplu, vrei un venit mai bun, alte beneficii extra-salariale, te muți într-un alt oraș, vrei un alt domeniu, vrei alte provocări, poate ai găsit un alt loc de muncă mai aproape de locul unde locuiești.


E ok să nu profesezi în domeniul în care ți-ai terminat facultatea

Uneori, se întâmplă se termini o facultate și să nu îți găsești de lucru în domeniu. Sau ți-a plăcut facultatea, dar când a fost să dai nas în nas cu un loc de muncă în domeniu, ghici ce? Nu-ți place domeniul. Am mai auzit și de cazuri în care, deși persoanele în cauză au absolvit facultatea au avut nevoie de alte experiențe profesionale înainte de a profesa în domeniul în care au terminat facultatea.


E ok să îți schimbi liceul / specializarea de liceu

Ok, asta vine oarecum dintr-o experiență nu neapărat rea sau bună cu liceul, este doar o experiență. Cel puțin în România se întâmplă să îți greșești codurile la înscrierea la liceu și să nimerești să intri la o specializare care nu ți se potrivește deloc. Într-o asemenea situație, întreb mai ales aparținătorii legali, căci acolo este o problemă defapt: vi se pare în regulă să torturați un adolescent prin a-l forța să rămână la o specializare în care face 60% materii la care nu excelează deloc când ați putea să-l transferați la o altă specializare unde s-ar simți mai bine și și-ar descătușa potențialul? Sau există situația în care din diverse considerente, este mai în regulă să te muți din liceu deoarece nu îți place mentalitatea locului respectiv.


E ok să îți schimbi facultatea

Iarăși, din înalta mea înțelepciune, vă pot spune că se întâmplă, poate mai frecvent decât vă puteți închipui, ca facultățile să nu fie ceea ce vi-ați închipuit. Ce caută sportul și engleza, poate chiar și fizica cu electrotehnica și electronica la partea de IT, unde se presupunea că faci software development? Și anterior chiar nu am glumit deloc. Mi-aș fi dorit să fac ceva mai de profil programming decât chestii hardware. Așa încât, mi se pare absolut normal să îți schimbi facultatea dacă nu îți întrunește așteptările / standardele.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu