duminică, 28 februarie 2016

Cartea saptamanii #4: „Mananca, roaga-te, iubeste” de Elizabeth Gilbert


        Hello! De ceva vreme n-am mai scris nimic despre cartile pe care le-am mai citit, asa incat am considerat ca e vremea sa recuperez si sa reincep pentru o perioada seria articolelor „Cartea saptamanii” cu editia numarul 4. Iar vedeta zilei de zi e „Mananca, roaga-te, iubeste” (in engleza „Eat. Pray. Love”) de Elizabeth Gilbert.

        Acum catva timp, cand am vazut adaptarea (da, stiu, sunt cam pe dos adaptarile inainte de a citi cartile, stiind ca nu e tocmai un obicei sanatos), nu am fost cine stie ce convinsa de ceea ce-am vazut, aproape jumatate din film mi s-a parut fara sens. Asta cel mai probabil din cauza flash-back-urilor introduse in actiunea curenta, am aflat citind cartea ca acestea ar fi trebuit sa ne faca sa intelegem motivatiile din spatele calatoriei facute de autoarea - personaj principal.

        Cartea de fata este una dintre putinele carti cu tenta autobiografica despre care pot spune ca le-am dus pana la capat.

        Liz, o proaspata divortata, falita si cu psihicul mult sub nivelul marii ca urmare a divortului, primeste o noua sansa cand i se plateste anticipat onorariul pentru o noua carte, reusind astfel sa plece in calatoria sa prin trei tari a caror initiala e I. Este o carte despre calatorii si traditii si civilizatii, dar si o carte a initierii as putea spune eu, caci Liz reuseste sa-si revina dupa problemele ce le-a infruntat.

        Un lucru pe care-l consider demn de mentionat este faptul ca partea a treia - „Iubeste” - este cu mult mai altfel ca in ceea ce-mi amintesc eu din film, asta m-a izbit foarte mult, ma asteptam intr-un fel sa fie partea din carte de care „sa ma indragostesc nebuneste”, dar iata ca n-a fost defel sa fie asa. Scriind despre asta, mi-am amintit putin dialogul referitor la cartea de fata din filmul „Bad teacher” cu Cameron Diaz si Justin Timberlake, care, iarasi, mi s-a parut un bildungsfilm (sper sa existe termenul, daca nu, atunci tocmai ce l-am inventat eu), despre o profa reinventata.

        Un singur lucru va mai mentionez: partea mea preferata a cartii este „Roaga-te”.

2 comentarii:

  1. Adaptarea vazuta inainte de a citi cartea iti poate forma o parere gresita despre subiect. Nuantele prezente in carte nu pot fi reproduse pe ecran. Evocarea unor trairi, emotii sau descrierea unor elemente de timp si spatiu nu a putut fi niciodata prezentata cu acuratete in film. Preferintele pentru o parte sau alta arata ca iti implinesc asteptarile. Reciteste cartea peste 2-3 ani si vei observa ca preferintele se schimba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să știi că ai dreptate în privința adaptărilor, și eu am observat tot ceea ce ai descris tu, mai mult sau mai puțin la nivelul subconștientului.

      Ștergere