Hire Me Direct

joi, 11 februarie 2016

Top 25 de atracții turistice mai mult sau mai puțin cunoscute din România (partea a V - a)

Hello! Cum mai sunteți? Azi vin cu ultimul articol din acest top 25, mă bucur că am ajuns la capăt cu el, deși un pic întârziată această sosire. Așa că în continuare vă voi relata câte ceva despre:


Biserica din piatră din Densuș:


        Biserica „Sfântul Nicolae” este un lăcaș de cult ortodox din localitatea Densuș, județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul XIII. Din1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Nicolae Iorga a numit biserica "fără pereche în toată românimea". Biserica este trecută pe lista monumentelor istorice din județul Hunedoara cu codul HD-II-m-A-03307.
        Biserica Sfântul Nicolae din Densuș a fost ridicată pe ruinele unei construcții din antichitate (sec. al IV-lea). De plan pătrat (cca. 6 x 6 m), naosul este străpuns de un turn în jurul căruia se află un spațiu îngust acoperit cu o boltă de sprijin. Spre est se afla o adâncă absidă semicirculară, atât la interior cât și la exterior, având pe latura sudică un diaconicon de mari dimensiuni. Acoperișul întregii construcții este din plăci de piatră. Încăperi anexe au fost adăugate pe latura sudica în sec. XIV-XV. Construita din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa din apropiere, biserica are o înfățișare ciudată, care nu ascunde însă amprentele stilistice ale romanicului târziu. Valoroasele fragmente de pictură murală, datând din 1443, opera unei echipe de maeștri în frunte cu Ștefan, unul din primii zugravi români cunoscuți, vădesc strânse legături stilistice cu picturile de epocă din Țara Românească. conform wikipedia.org


Școala centrală din București:


        Școala Centrală este o instituție de învățământ preuniversitar din București care a funcționat de-a lungul vremii sub mai multe denumiri (între care și Pensionatul Domnesc de Fete). Inițial, Școala Centrală a fost instituția dedicată educației fetelor aparținând elitei bucureștene. A fost construită printr-o rezoluție a lui Barbu Știrbey în 1851, arhitectura clădirii fiind realizată de Ion Mincu.        Clădirea liceului este monument istoric, cod LMI B-II-m-A-18924.
        Are la bază o concepție clasică, care amintește de imaginea și formele regulate, simetrice, ale unor ansambluri mănăstirești de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea (Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Antim).
         Planul, de forma dreptunghiulară este compus din 4 aripi, cu parter și etaj fiecare, dispuse simetric în jurul unor curți interioare. Circulația și accesele la toate încăperile se fac printr-o suita de coridoare largi care înconjoară curtea interioara. În partea din spate a curții se afla un mic amfiteatru, iar la etaj se află internatul. conform wikipedia.orgTurnul lui Ovidiu:

        La 2 km de localitatea Turnu Ruieni vei găsi Turnul lui Ovidiu, un loc cu legende milenare și punct de observație militar.        Unde? Pe dealul Turnului, la 2 kilometri în afara satului Turnu Ruieni, Caraș Severin, Banat. Este evident faptul că de la denumirea acestui turn a fost preluat și numele comunei, Turnu Ruieni. conform drumliber.ro


Cascada Vălul Miresei:


         Este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Căderea de apă este de peste 30 de metri. Pe timp de iarnă peretele stâncos îngheață, fiind un excelent loc de escaladă pe gheață pentru cei pasionați de acest sport.         O legendă veche amintește că numele cascadei vine de la faptul că demult o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă, astfel formându-se cascada. În realitate, numele s-ar putea atribui formei cascadei care seamăna cu un voal. conform wikipedia.org


Pietrele Vii, Buzioru:


        „Pietrele vii” ale Buzăului, „trovanții”, se află în zona Bozioru, la circa 50 kilometri nord-vest de Buzău.
       Pentru cei pasionaţi de ieşiri în natură şi dornici să descopere peisaje noi, acesta este un loc ce merită văzut.
        Sunt în „Țara Luanei”, după numele unui rege care a domnit aici, sau după numele unei fete – Liana – care a căzut din cer şi care a dat legendele chihlimbarului de la Colţi.
        Din punct de vedere ştiinţific, trovanții sunt aglomerări de pietricele de diferite mărimi, legate între ele de ciment carbonatic. Formele acestor „pietre vii” sunt dintre cele mai diverse: cilindru, navă spaţială, elipse, sfere etc.  şi despre ele, oamenii de ştiinţă spun că îşi modifică forma o dată la 1200 de ani. În acest interval ele cresc cu câţiva centimetri, creştere care se realizează din centru spre exterior. Cu toate că, dacă ne bazăm pe ştiinţă, această creştere este cam inexplicabilă deoarece, cu trecerea timpului, şi datorită fenomenelor naturale îngheţ-dezgheţ, sub acţiunea apei şi vântului, forma lor ar trebui să scadă, din cauza procesului de eroziune. conform worldwideromania

2 comentarii:

  1. Nimic n-am vzitat din cele prezentate, dar as vrea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt foarte multe locuri faine din Romania pe care mi-as dori si eu sa le vizitez.

      Ștergere