duminică, 27 martie 2016

Cartea saptamanii #5: „Ingeri si demoni” de Dan Brown


        Hello! Cum mai sunteti? Pentru mine a fost o saptamana oarecum mai neobisnuita, sau mai altfel ca de obicei, nu imi gasesc un cuvant prea bun care sa defineasca aceasta saptamana. Dar nu despre asta e vorba azi, caci astazi vorbesc despre cu totul altceva.

         Nu am mai postat o recenzie de carte pe acest blog de 4 saptamani (adica de vreo aproximativ o luna), asa incat pentru azi asta voi povesti.

         Cartea de azi este „Ingeri si demoni” de Dan Brown, prima carte in ordine cronologica din cele 4 carti care il au drept personaj principal pe profesorul universitar de simbolistica si iconografie religioasa Robert Langdon, sau, mai pe scurt, „seria Robert Langdon” cum am botezat eu seria respectiva.

        „Ingeri si demoni” este primul volum al seriei (a aparut in anul 2000, dar ecranizarea a aparut abia in 2009), asa incat ni-l introduce, in primul rand, pe profesorul Robert Langdon. In al doilea rand, ne nareaza intr-un ritm foarte alert pataniile profesorului trezit cu noaptea in cap de un misterios apel care-i solicita asistenta tocmai in indepartata Geneva elvetiana, actiunea ramnificandu-se prin Vatican si intreaga Roma. Si ceea ce-l baga in toata aceasta „invalmaseala” este chiar propria pasiune pentru simbolistica.

         Ce imi place la aceasta carte in primul si in primul rand e dimensiunea istorico - geografica fara a avea acel caracter de manual scolar / universitar. In al doilea rand, imi place faptul ca aceasta carte ma face sa-mi pun intrebari legate de istorie si corectitudine in general.

        Ce nu imi place la carte este evolutia sambelanului Carlo Ventresca. Defapt, pana la urma, nu-mi place deloc personalitatea lui, draguta / buna / corecta in aparenta, dar un adevarat demon in esenta, nu-l pot caracteriza altfel.

        Cum probabil va asteptati, nu am vazut ca lumea ecranizarea dar nu mi-au placut secventele pe care le-am vizionat. Mi se pare cam prea infidela romanului. Sunt constienta ca e vorba ca nu-mi place defapt adaptarea (viziunea) regizorului, dar fiecare e cu propriile gusturi.

        Daca mai doriti sa cititi o recenzie a cartii, puteti intra si aici, la Deena, sa ii cititi si ei parerile.

        Nota pe care o acord cartii: 10.

2 comentarii:

  1. O, Da! Mi-a placut cartea la nebunie. O incursiune in lumea ascunsa a Vaticanului si a misterelor ce l-au invaluit tot timpul. Cum sa nu provoace. Lasand deoparte cartea, ma intriga fulgii de nea din site. Oare este o prevestire ca ninge de Pasti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper că nu (în legătură cu ninsoarea de Paște, doar n-o să ningă în Oradea de 1 mai)... Mersi că m-ai atenționat, am remediat condițiile meteo de pe blog.

      Ștergere