vineri, 24 iulie 2020

Vacanța la munte


Hello! Cum mai sunteți? A venit vremea frumoasă afară, soarele strălucește sus pe cer din ce în ce mai mult timp, iar afișajele termometrelor devin din ce în ce mai prietenoase. Ceea ce înseamnă doar un singur lucru: a venit vremea concediilor. Deși prin România este încă o tradiție ca oamenii să meargă vara la mare, în special pentru plajă, iar iarna la munte pentru săniuș și schi, a început, totuși, să se dezvolte și un alt tip de turism: turismul activ. Prin turism activ mă refer la acel tip de concediu / vacanță sau city break în care nu mergi undeva doar ca să stai cu burta la soare sau să te dai de două ori cu placa pe pârtie și asta e cam tot ce faci. Mă refer la acel gen de turism în care explorezi la maxim destinația (orașul) aleasă, faci drumeții montane, iei pulsul locului.

Pentru articolul curent mi-am propus să vă ofer câteva sugestii umile pentru petrecerea unui concediu activ la munte, mai ales pe timp de vară. Am ales aceste sugestii de așa natură încât să fie și pe placul meu personal, nu doar al vostru, al cititorilor.

Drumeții
Drumețiile sunt unul dintre cele mai accesibile și ușoare lucruri pe care le puteți face când vine vorba de concediul la munte. În plus, e și gratis. În cel mai favorabil caz aveți nevoie de foarte puține lucruri:
  • protecție solară;
  • ochelari de soare;
  • apă;
  • încălțăminte adecvată;
  • un rucsac de calitate;
  • niște gustări, de preferabil și câteva gustări energizante;
  • niște bandaje în caz de urgență;
  • telefonul mobil (pentru aceleași motive ca și punctul ulterior);
  • pălării, eșarfe, șepci etc pentru accoperit capul.
Un alt motiv pentru care să alegi o drumeție ar fi peisajele incredibile peste care poți da. De asemenea, o asemenea activitate îți permite să te deconectezi de probleme și să mai elimini din stresul cotidian cu care ne-am confruntat cu toții în ultima perioadă. Unde mai pui că dacă ești inspirat, te poți bucura de o drumeție în condiții de siguranță în cazul acestei pandemii.


Ca un ultim sfat, aș înclina să vă sugerez să consultați un punct zonal de informare turistică pentru a putea alege un traseu adecvat situației grupului. Sau puteți încerca la recepția locației la care sunteți cazați, nu de alta, dar personalul de acolo vă poate furniza idei fantastice.

Ciclism montan
Pentru pasionații de drumeții care se descurcă destul de bine cu mersul pe bicicletă, le-aș sugera drumețiile pe bicicletă. Nu doar că nivelul de adrenalină este mai mare, dar te bucuri și de un grad de libertate mai mare. Nu de puține ori, locațiile acreditate (hoteluri, pensiuni, campinguri) pun la dispoziția propriilor clienți posibilitatea de a închiria o bicicletă potrivită unei asemenea activități, dar oferă și posibilitatea de a-ți aduce tu de acasă propria bicicletă.


Ca și un lucru adițional rucsacului și celorlalte lucruri necesare de mai sus, mai adaug pe listă și casca de protecție, care e obligatorie.

Cățărări
Cui nu-i place ca din când în când să escaladeze tot felul de suprafețe? Mie da, și am 28 de ani în momentul în care scriu acest articol. Iar concediul la munte vă poate oferi oportunitatea de a vă satisface această indulgență într-un mediu sigur și organizat, dacă sunteți atenți și alegeți un organizator autorizat.


Rafting
Pentru cei pasionați de sporturi nautice, un concediu la munte pe timp de vară le poate oferi satisfacerea „micilor” plăceri nevinovate. În multe regiuni montane există cursuri de apă cu albie îndeajuns de largă și adâncă încât să permită navigarea cu bărci gomflabile.


Atât distractiv cât și sportiv, raftingul combină spiritul de echipă și distracția. Acest sport are tot ce e nevoie pentru a fi o alegere interesantă pentru vacanța la munte a multor familii!

Sfat: s-ar putea ca această activitate să fie ușor costisitoare, depinzând foarte mult de facilități, zonă și țară; se poate ajunge cu ușurință la cheltuieli de 25 – 30 euro / dolari americani / lire sterline per persoană pentru o singură ședință

Bălăceală
Sincer, cui nu-i place bălăceala în apă pe timp de vară, când afară sunt temperaturi toride? Departe de plajele adesea aglomerate ale coastei, muntele și apa sa proaspătă vă întind brațele.

Regiunile montane nu numai că oferă o ușoară atenuare a temperaturilor resimțite în zona câmpiilor, dar, de asemenea, oferă o multitudine de cursuri de apă și lacuri în care să te bălăcești. De asemenea, și locațiile (unele dintre ele, nu neapărat toate) în care vă cazați vă pot pune la dispoziție diverse variante de piscine

Parcurile naturale / naționale / regionale
Zonele montane nu sunt căutate de iubitorii de natură și activități în aer liber doar pentru drumeții. Mai ales în zonele montane și deluroase puteți întâlni o multitudine de parcuri de aventură, parcuri naturale, naționale sau regionale care sunt în fapt, sanctuare pentru fauna și flora aflate în pericol de extincție. Atât zonele protejate respective cât și drumul până la ele oferă experiențe de neuitat cât și priveliști demne de imortalizat pentru eternitate.


Acestea sunt doar câteva dintre activitățile pe care le puteți desfășura în zonele montane în absența zăpezii. Prin intermediul acestui articol mi-am dorit să vă ofer doar o perspectivă asupra unor activități (pe care eu le consider) interesante pe care le puteți realiza la munte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu