miercuri, 11 noiembrie 2015

(P) Despre importanța izolațiilor

        Hello! Vi-am mai povestit în postările trecute despre renovări și am început să vă explic câte lucruri trebuie luate în considerare când renovezi un apartament, defapt cu mult înainte de a începe efectiv renovarea. Credeți-mă, nu e distractiv, de exemplu, să te trezești că vrei să-ți înlocuiești ușile după ce ți s-au reparat și vopsit pereții, sau că vrei izolație termică după ce ți s-a terminat de renovat apartamentul.
        Cu renovările bătând la ușă, am înțeles importanța izolațiilor de orice fel. Nu e totuna ca un imobil (apartament, casă, spațiu comercial, terasă etc) să beneficieze sau nu de termoizolații sau hidroizolații.
         Bun, bun, dar de ce să aleg vreo izolație de orice fel și să plătesc mult mai mult la finalul renovărilor, când pot să reduc considerabil costurile de renovare prin renunțare la izolații?
         Știu, e o problemă spinoasă factorul financiar. Dar să vă explic pe scurt un lucru care mie mi se pare foarte important: dai un ban consistent în plus acum la renovări dar îți poți scoate investiția din izolații în timp, căci nu renovezi din 2 în 2 luni, nu-i așa?
         În timp ce hidroizolația se folosește mai ales la exteriorul clădirilor, termoizolația, din ce știu eu, se poate aplica atât la exterior cât și la interior.
         De ce să folosești hidroizolația? Rolul hidroizolației este de a etanșa clădirile astfel încât apa care ajunge pe ziduri și pe acoperiș să nu ajungă la interior, deci previne inundațiile dinspre exterior către interior. Deci, optând pentru o hidroizolație de calitate plătești un ban în plus la renovare, dar ai certitudinea că după prima ploaie serioasă sau după topirea primei zăpezi rezultate în urma unei ninsori mai serioase n-o să fii inundat. Prin urmare, ai certitudinea că nu trebuie să rezugrăvești anual sau mai des din cauza unei inundații, deci economisești o căruță de bani în timp. Și să mai adaug faptul că majoritatea hidroizolațiilor și a lucrărilor de montare a hidroizolației au o garanție de 20 - 30 de ani, deci e o investiție de durată.
         La fel, de ce să folosești termoizolația? Rolul termoizolației este acela de a menține o temperatură constantă la interior, dar, de asemenea, trebuie să fie rezistente la schimbările de temperatură și umiditate, să fie ignifuge (adică să se aprindă și să ardă foarte greu sau chiar deloc, prin urmare îngreunează foarte mult propagarea incendiilor), să reducă transmisia de vapori din punct de vedere al calităților. Un prim beneficiu al folosirii termoizolațiilor e faptul că nu mai există discrepanțe de temperatură între zona perețiloe exteriori și mijlocul casei. Un al doilea beneficiu e că de cele mai multe ori dacă nu întotdeauna, folosirea corectă a termoizolației contribuie la scăderea costurilor cu încălzirea imobilului cu 30 - 50 %, ceea ce e un mare beneficiu, investiția într-o termoizolație de calitate scoțându-și banii în decursul a doar câtorva ierni, depinde și de zona geografică în care se situează imobilul în cauză.
         Sper ca de acum înainte să vă fi făcut mai atenți la o parte dintre motivele pentru care e foarte indicat să se folosească izolațiile și care sunt beneficiile acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu