Această idee de a prezenta câteva locuri interesante de vizitat s-a concretizat duminică seara în timp ce ascultam știrile de la ora 19 difuzate de postul tv PRO TV, când s-a vorbit despre faptul că s-au înmulțit turiștii străini ce-au venit în țara noastră.
M-am gândit să nu vorbesc despre toate cele 25 de atracții într-o singură postare, ci să le împart între 5 postări, fiecare postare abordând 5 locații sau atracții. De asemenea, mi-ar plăcea ca, la un moment dat, să traduc aceste 5 postări și în engleză, să le poată înțelege toată lumea, dar acest lucru durează, căci toată lumea știe că a folosi serviciul Google Translate pus la dispoziție de cei de la Google nu e cea mai bună alternativă.
De pe acum vă avertizez că n-am fost aproape la niciuna dintre cele 25 de atracții turistice despre care vă voi vorbi, iar majoritatea informațiilor le voi prelucra de pe diversele referințe întoarse de către Goolge, la fel și în cazul pozelor. Vă voi menționa în mod special când e cazul unei atracții turistice vizitate personal.
Teoretic, acest articol ar fi trebuit s-apară abia joi dimineața, dar aflând de expoziția lui Salvador Dali de la Castelul Cantacuzino, m-am gândit că poate cuiva i-ar fi plăcut să afle ceva mai devreme de respectiva expoziție, așa încât am desic să public articolul de față în dimineața următoare și să amân cu 24 de ore postarea ce era deja programată. Sper să nu fie acesta un motiv de deranj pentru cititorii blogului.
Iar acum, să pornim la drum cu primele 5 atracții despre care vreau să vă vorbesc.
1. Lacul Laguna Albastră, județul Cluj
Lacul numit Laguna Albastră se află în județul Cluj, aproximativ la 30 km depărtare de bine - cunoscutul oraș Cluj - Napoca, lângă comuna Aghireș, pe ruta E60 / DN1. Site-ul financiarul.ro scrie că lacul este străjuit de pietre calcaroase gălbui și tufișuri de papură de un verde crud, iar apa este de un albastru ca cerul. Site-ul stiridecluj.ro menționează faptul că locul nu este amenajat, în zonă existând doar o tabără de elevi și Cabana Leghia, fără urmă de trasee turistice, deci nu e de mirare că locul e necunoscut în ciuda frumuseții fantastice cu care e înzestrat.
2. Cascada Bigăr, județul Caraș Severin
Această cascadă se află în județul Caraș Severin pe teritoriul comunei Bozovici chiar la marginea rutei DN 57, în pădurile Munților Aninei. Cascada este alcătuită dintr-un izvor de apă subterană, unicitatea fiindu-i dată de forma acesteia și modul în care se „scurge” apa, peste un tuf calcaros acoperit în întregime cu mușchi. Potrivit site-ului descopera.ro, la circa 200 de metri față de cascadă se află o mică parcare cu 50 de locuri (deja e de dimensiuni prea mici față de numărul autovehiculelor ce-ar trebui deservite), parcare amenajată de Romsilva care ar dori redimensionarea respectivei parcări.
Cascada poate fi admirată în mod gratuit de pe marginea drumului, dar pentru cei interesați de legenda locului și de vizitarea altor atracții turistice în legătură cu această cascadă, li se percepe o taxă de 5 lei (această valoare e din august 2014 când a fost publicat articolul despre Cascada Bigăr pe site-ul descoperă,ro, nu știu dacă s-a modificat de atunci).
Aici puteți citi despre legenda Cascadei Bigăr.
3. Castelul Cantacuzino, Valea Prahovei
Castelul Cantacuzino este situat în cartierul Zamora a bine - cunoscutului oraș Bușteni, de pe Valea Prahovei. Despre Valea Prahovei n-ar mai trebui să fac nicio precizare, e arhicunoscută în toată România, și, sper să nu mă înșel, peste hotare. Castelul a fost clădit în anul 1911 în parcul deţinut pe atunci de Gheorghe Grigore Cantacuzino. Poate fi comparat cu alte edificii realizate în stil neobrâncovenesc, cum ar fi Palatul Patriarhal, complexul Peleș din Sinaia și complexul de la Cotroceni.
Un lucru de menționat neapărat chiar acum o prezintă expoziția „Welcome into my brain”, ce oferă publicului 211 lucrări originale ale lui Salvador Dali, constând în xilografii, litografii și gravuri pe metal. Expoziția e deschisă până pe 4 octombrie între orele 9:00 și 20:00, prețurile variind între 10 și 35 de lei, funcție de categoria de vizitatori și de opțiunea de includere în circuit a turului castelului.
4. Mănăstirea Peștera Ialomiței
Mănăstirea a fost ridicată la începutul secolului al XVI - lea la intrarea în Peștera Ialomiței sub ctitoria voievodului Mihnea cel Rău, voievod al Țării Românești. Accesul la mănăstire se face cu telecabina de la Babele sau pe drumul forestier Lacul Bolboci - Cabana Padina - Hotel Peștera, lăcașul aflându-se la o altitudine de circa 1560 m. În zonă se găsesc multe cabane unde turiștii pot înnopta. Aici puteți citi despre câteva dintre legendele care înconjoară locul într-o aură mistică, eu nepropunându-mi să abordez legende în aceste articole despre atracții turistice ci doar să le prezint sumar în speranța că măcar, de-a lungul timpului, să conving 2 - 3 persoane să viziteze aceste locuri încântătoare.
5. Podul lui Dumnezeu
Podul lui Dumnezeu sau Podul natural cum i se mai spune se află în centrul localităţii, în apropiere de primărie, fiind o uriaşă arcadă de piatră peste care trece şoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu Severin, traversând Valea Pragului. El s-a format prin prăbuşirea peretelui superior al peşterii şi se impune în peisaj prin masivitate: 30 m lungime, 13 m înălţime, 22 m lăţime şi 9 m deschidere.
Podul poate fi admirat în toată măreţia sa din Crovul Peşterii, de unde se dezvăluie deschiderea spre Valea Pragului şi structura lui etajată formată din blocuri de calcar suprapuse, supuse eroziunii şi vremuirii.
Privit din partea opusă, dinspre Valea Turcului, Podul se impune ca un arc uriaş, împietrit, pe sub care se admiră Dealul Peşterii şi seninul cerului. Sursa
Îmi cer scuze că am apelat la un citat dintr-un alt site, dar deja aproape 2 ore de scris pe acest articol e mult, cu atât mai mult cu cât e 12 jumătate noaptea, iar eu mai am de scris, teoretic, încă 4 articole pe săptămâna ce tocmai a început.
super postarea! bravos, imi vine dorul de duca :)
RăspundețiȘtergereM-am gândit că ar fi frumos ca din când în când să îmi mai promovez țara, poate ajunge și unde trebuie aceste informații. Sunt de părere că dacă noi nu ridicăm măcar un deget ca să ne fie nouă mai bine, nimeni n-o va face vreodată.
ȘtergereAm auzit despre toate acestea, insa n-am vizitat niciunul :D E o idee foarte buna de articol, multumesc! Ma gandesc si voi scrie si eu curand, am cateva locuri in minte :D
RăspundețiȘtergereMulțumesc.
Ștergere